.

.

sunnuntai 11. tammikuuta 2015

Triathlon+talvi=paljon sisätreenejä

Oma treenaamiseni muuttuu aika radikaalisti aina näin talvisin. Kesällä ja etenkin kisakaudella ei niin sanotusti treenata vaan ylläpidetään talven aikana hankittua kuntoa ja haetaan herkkyyttä suorituksiin.
Nyt on juuri se aika jolloin teen suurimman työn, että olen kisakaudella kunnossa.
Tässä kirjoituksessa aattelin vähän kertoa miten mä treenaan talvisin.

Kuten otsikossa jo lukee, niin noin 70% treeneistä teen sisätiloissa.
Normaalisti juoksen usein ulkona, mutta tällä hetkellä kun nuo olosuhteet on mitä on niin oon joutunut aika monesti tyytymään kattelemaan seinää matolla juostessa tai kiertämään ympyrää Liikuntamyllyssä. Nautin todella paljon etenkin hankijuoksusta ja sen takia matolla juokseminen on aivan kauheeta. Lisäksi oon sen verran kuumaverinen, että sisätreenien aikana joudun juoda helposti 2litraa vettä, joka kertoo vähän kuinka kovalla kulutuksella keho on matolla juostessa. Sykekin on usein n.10-20 lyöntiä korkeempi ihan vain kuumuuden takia.
Kun lunta on, juoksen mielelläni ulkona, vaikka raskastahan se on. Ei haittaa pakkanen.
 -28 astetta on kylmin sää milloin olen lähtenyt lenkille.
Lauantain uintitreeneihin juoksen läpi talven oli sää miten hirvee tahansa.
 Sopivasti tulee yhteensä 10km lenkki uinnin lisäksi.

Nyt on joutunut tyytymään matolla kipittelyyn.


Matolla juoksemisessa pitää olla erityisen tarkka, että tekniikka pysyy mahdollisimman muuttumattomana, koska muuten joutuu tekemään keväällä turhaa työtä, että saa juoksuasennon taas ruotuun. Alin kuva on tän päivän treeneistä.

 2 tuntia pyöräilyä sitten nopea vaihto pyörältä juoksuun. Tänään vaihtokin sujui todella nopeasti (13sek) ja sen kyllä huomasi jaloissa, sen verran tukkoista oli alku metrit. Puolen tunnin juoksuun mahtui iha pk-juoksua ja pari 3min vetoa 17km/h vauhdilla ja ylämäki juoksua. Kokonaisuudessaan treeni oli todella onnistunut. Himpun verran alle 60km pyöräilyä eli n.30km/h polkuvauhtia painelin ja sitten vielä 5,8km juoksu päälle 5 min/km keskarilla eli ihan perus settiä.


Pyöräily hoituu koko talven ajan sisätiloissa. Rullilla poljen kotona ja spinning pyörä on kovassa käytössä salilla. Pyörätreenit ei kauheasti aiheuta ongelmia paitsi vauhdin seuraaminen on hitusen vaikeampaa ja lihasjumeja tulee helpommin kun vartalon asento on erillainen kuin ulkona pyöräillessä. Mutta muuten pyöräily on aikalailla samanlaista kuin kesällä.
Perus 90min treeni menossa Frendejä katellen.
Rullien väri on alkanu vähän muuttumaan sinisestä mustaks, sen verran on tullu niillä poljettua.
Ehkä pesu ois paikallaan xD
Rullilla polkemis harjottelua alku syksystä.

Uinti on ainoa laji jossa ei tapahdu paljoakaan muutoksia. Avovesiuinnin jätän ihan suosiolla talvisin väliin. Altaassa tulee vietettyä iha mukavasti aikaa näin talvisin. Uinnissa on tapahtunut syksyn ja talven aikana eniten kehitystä, mutta se onkin laji jossa mulla on vielä TODELLA paljon varaa kehittyä. Uinti treenien pituus vaihtelee aina 1800metristä 3700metriin. En muista, että ois tullu kertaakaan talven aikana sellaista fiilistä, että uinti ois alkanu kyllästyttää. Eihän kaikki treenit suju hyvin, mutta into tekemiseen on säilyny.
Vikoja vetoja tehdessä pään asento välillä vähän lähtee lapasesta
 kun ei siihen kiinnitä huomiota.
KUVA Pasi Raatikainen
Talvella vietän paljon aikaa salilla iha lihaskunnon parantaminen mielessä. Tammikuun alussa alkaneeseen uuteen treenikauteen kuuluu vain 2 sali kertaa per viikko, mutta usein teen kuitenkin pyöräily+juoksu -treenejä salilla ja tuleehan siinä vähän hilluttua trx:n kanssa samalla xD

Oman kehonpainolla treenaamine on iha parasta ja siinäkin saa
kyllä iha tosissaan haastaa ittensä, että kaikki liikkeet pystyy
 tekemään mahdollisimman hyvin

Tää vatsalihas liike on saanu vatsan  niin jumiin, että oikein yllätyin.
 Selkäkin saa samalla mukasti treeniä.

Jalkojen treenauksessa oon joutunut helpottamaan monia liikkeitä vain sen takia,
 että jalkojen lihakset ovat vähän liiankin hyvässä kunnossa.
 Kiva, että joskus niin päin. Pistoolikyykkyjä menee ilman tukea sellaset 20kpl.
 Tangostakin on lähtenyt kaikki "turhat" painot pois ja ny tehään vaan
 20kg tangon kanssa kaikki kyykyt, mutta toistoja on sitäkin enemmän.

Perus yhen jalan punnerruksia 3h treenin jälkeen.

Tän sunnuntain alotin joogalla ja siihen päälle sitten 2,5h treenin päälle.
 Joogan hyöty ois ollu ehkäpä vähän parempi jos
oisin tehny sen vasta pyöräilyn ja juoksun jälkeen.
Hiihto on kuulunut isona osana mun treeniohjelmiin viime vuodet, mutta eipähän oo lunta tullut tarpeeksi tänäkään vuonna jotta oisin voinu korvata juoksu treenejä hiihdolla. Säälle kun ei vain voi mitään.

Talvisin joudun matkustelemaan paljon enemmän treeneihin kuin kesäisin ja sekin viel paljon aikaa.
Kesällä se on niin helppoa, että astuu vaan ovesta ulos polkasee Porvooseen ja takas käy juoksemassa ja sit vaan takas kotio.
Jaksaa hymyillyttää, vaikka lähenkin treeneihin usein kuuden aikaan aamulla,
 mutta tiedän etten ole ainoa joka joutuu niin tekemään ja se mua motivoikin.


Eilen katoin alustavasti mihin kisoihin aion osallistua kesällä ja tänä kesänä tulee tapahtumaan jotain sellaista millä on todella suuri merkitys itselleni ja sekin antaa oikein mukavasti lisämotivaatioita. En ole ikinä kertonut kisakalenteriani julkisesti ja nyt on mietinnässä jos tekisin poikkeuksen tänä vuonna ja kertoisin julkisesti tavoitteeni ja kaikki kisat mihin otan osaa. 

MITÄS TE OOTTE MIELTÄ PITÄISKÖ KISAKALENTERI JULKAISTA TÄÄLLÄ?

Oon sen verran pessimisti ja perfektionisti, että en ole kauheasti julkisesti huudellut tavoitteitani ikinä, mutta siihen voi mahdollisesti tulla muutos...








4 kommenttia:

  1. No huhhuh Katja, hienoa työtä! Mielellänihän ottaisin jotain kunniaa itselleni sun urheilu-uran alkumetreiltä, mutta täytyy myöntää, että ihan itse oot kyllä kehusi ansainnut. Jo pikkutyttönä teit aina 110% :) Muista kropan hyvinvoinnin vuoksi myös lepopäivät ja venyttely!<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Fanni ihanasta kommentista!! Kyllä voimisteluajoista on todella paljo hyötyä näin triathlonin kannaltakin. Tän hetkiseltä valmentajalta on tullut paljon kehuja siitä, että osaan ja myös venyttelen ja pyrin tekemään mahdollisimman paljon kehonhuolto juttuja. Joogan oon ottanut mukaan treeneihin ja siitä on ollut todella suuri hyöty.
      Kyllä sun ja Eitsun opetuksella on ollut todella suuri merkitys! Venyttely on jäänyt selkäytimeen. Kiitos siitä kuuluu teille molemmille!!

      Poista
  2. Huh, miten 28 asteen pakkasessa juostessa pystyy hengittämään? :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän siinä on keuhkot kovilla, mutta laitan aina noin kovalla pakkasella kaks putkikaulaliinaa päällekäin ja hengittelen niiden läpi. Maksimi lenkit tollasessa lämpötilassa on ollu 10km

      Poista